Ştefan Stanciu
(24 IX 1948 – 20 VI 2007)
Istoricul Ştefan Stanciu, director al Muzeului de Istorie din Galaţi a dedicat o mare parte a cercetărilor sale ştiinţifice, istoriei Comisiei Europene a Dunării, organism european constituit la Paris în data de 30 martie 1856 al cărui sediu a fost stabilit la Galaţi. Lucrările Comisiei au început în data de 4 noiembrie 1856.
Cercetătorul Ştefan Stanciu a reuşit să descifreze o serie de mecanisme din cadrul lucrărilor Comisiei Europene a Dunării, mecanisme care, din nefericire, uneori, au fost contrare intereselor naţionale ale României.
Miile de documente ale Comisiei Europene a Dunării păstrate în Arhivele Naţionale ale României, în arhivele Ministerului Afacerilor de Externe, dar şi în cadrul Serviciului Judeţean al Arhivelor Naţionale Galaţi, în mare parte inedite, l-au determinat pe Ştefan Stanciu să facă din cercetarea sa ştiinţifică şi o lucrare doctorală, sub atenta îndrumare a academicianului Dan Berindei.
Întreaga muncă de cercetător ştiinţific a lui Ştefan Stanciu s-a materializat, în parte, prin publicarea unor studii şi lucrări dedicate Comisiei Europene a Dunării. Cea mai importantă dintre acestea este lucrarea România şi Comisia Europeană a Dunării. Diplomaţie. Suveranitate. Cooperare internaţională, publicată în anul 2002, la Editura „Pax Aura Mundi”, reprezentând o cercetare documentată a istoriei Comisiei Europene a Dunării, în cadrul căreia România a participat încă de la înfiinţare.
S-a născut la 24 septembrie 1948 în localitatea Roşiile, judeţul Vâlcea.
A absolvit Facultatea de Istorie din cadrul Universităţii Bucureşti, promoţia 1971, specialitatea: Istorie modernă universală.
Activitate profesională:
S-a stins fulgerător din viaţă la 20 iunie 2007, la Galaţi.