Repere în istoria Jandarmeriei Gălăţene 1831-2016 (o istorie completă)
Lucrarea completeaza istoria Jandarmeriei Române dar si o parte din istoria galateana. Mai bine de un secol si jumatate, Jandarmeria Galati si-a adus contributia la evolutia societatii galatene, la combaterea tuturor faptelor îndreptate împotriva populatiei civile, în special dupa cele doua conflagratii mondiale când, atât zonele urbane cât si localitatile rurale au cunoscut un trend ascendent si îngrijorator în ceea ce priveste fenomenul infractional. Jandarmii galateni au fost prezenti, înca din primele moment, în compunerea Marilor Unitati ale Armatei Române, ca si Companii de politie, luptând în toate conflagratiile unde statul roman s-a angajat.
Lucrarea prezinta repere istorice ale jandarmeriei Covurlui si Tecuci, care încep la 4 septembrie 1845, odata cu punerea în aplicare a proiectului de lege „Despre chipul alcatuirii slujitorilor la tinuturi” si continua cu momentul 3 aprilie 1850, înfiintarea Jandarmeriei Române parcurgând toate etapele evolutiei armei noastre prin transformarea ei la 1865 în escadroane de dorobanti, înfiintarea companiilor de jandarmerie rurala la 1 septembrie 1893, participarea la prima conflagratie mondiala, înfiintarea legiunilor de jandarmi si a inspectoratelor regionale de jandarmi, continuând cu desfiintarea armei noastre prin Decretul Nr. 25 din 23 ianuarie 1949 si înfiintarea trupelor de securitate pe structura fostei jandarmerii, cu efective noi, „de origini sociale sanatoase”. De asemenea, sunt prezentate momente din istoria unitatii noastre din perioada comunista dar si momentul evenimentelor din decembrie 1989 când unitatea trece de partea poporului si continuam cu transformarea armei si revenirea la denumirea de traditie, numele de Jandarmerie. Demersul nostru se încheie la 31 decembrie 2016, la peste 166 de ani de la înfiintarea Jandarmeriei Române.
Totodata, nu puteam trece cu vederea lipsa din paginile noastre de istorie a tuturor comandantilor care au condus jandarmeria galateana de la începuturile ei si pâna în prezent. Astfel, prin cercetarile efectuate am putut reorganiza, completa si modifica ”Galeria comandantilor”, repunând la loc de cinste pe toti aceia care si-au legat numele de destinele jandarmeriei galatene.
În cercetarile efectuate s-au folosit documente scrise si foto din arhiva Inspectoratului de Jandarmi Judetean Galati, Arhivele Nationale Istorice Centrale, Serviciului Judetean al Arhivelor Nationale Galati si Serviciul Judetean al Arhivelor Nationale Braila, carti, articole din presa vremii si pagini de internet.
Ipotezele si opiniile din prezenta lucrare sunt ale autorului si nu reprezinta pozitia oficiala a institutiei din care acesta face parte.
sublocotenent Catalin Mircea BADIN |
Volumul de fata contribuie la continuarea proiectului nostru national si, totodata, paradoxal poate pentru unii, al celui european. Într-o societate româneasca aflata mereu sub spectrul tranzitiei, meritul autorului este cu atât mai mare reusind performanta sa mentina viu spiritul de emulatie si de cunoastere în conditiile în care curiozitatea si cunostintele românilor despre propria lor istorie s-au diminuat semnificativ în ultima perioada.
Îndemn cititorii sa parcurga cu placere paginile acestei lucrari, parafrazându-l la sfârsit pe celebrul scriitor englez de fictiune H. G. Wells (1866-1946) care obisnuia sa spuna ca „istoria nu este decât o întrecere între educatie si catastrofa”.
Prof. univ. dr. Arthur TULUS Facultatea de Istorie, Filosofie si Teologie, Universitatea „Dunarea de Jos” din Galati |
CUPRINS | DATE TEHNICE | AUTOR |