Galaţi o poveste cu aviatori

 

Coperta Repere in istoria Jamdarmeriei Galatene de Catalin Mircea Badin

           Lucrarea încearcă să reconstituie anumite aspecte pierdute din istoria oraşului Galaţi, deopotrivă port fluvial şi port aerian. Recuperarea informaţiilor a fost realizată atât pe baza documentelor de arhivă cât şi pornind de la amintirile unor persoane ce au fost contemporane cu evenimentele vizate.

            Se încearcă o prezentare retrospectivă a celor două aerodroame, cel civil şi cel militar, evidenţiindu-se astfel statutul de dublu port – naval şi aerian – al Galaţiului de odinioară.

            Aviaţia a dat mulţi ani de glorie oraşului Galaţi. Existenţa aeroportului civil şi a aerodromului militar presupunea o întreagă infrastructură, dar, în primul rând, oameni. Petrică Godinac, unul dintre aviatorii gălăţeni îşi aminteşte că „a existat o vreme când, pe străzile Galaţiului, circulau mai mulţi aviatori decât marinari”.

            Din relatări puse cap la cap s-a însăilat o poveste cu un aeroport, avioane, aviatori, clădiri, hangare imense (ulterior devenite depouri, ateliere, iar azi dinamitate şi dispărute).

            Mai mult chiar, se vorbeşte şi despre cum, la Galaţi, au funcţionat şi şcoli de aviaţie, una care pregătea piloţi de vânătoare, cu instructori români şi germani, alta înfiinţată de Asociaţia Aviatică CFR, filiala Galaţi, care a brevetat mulţi aviatori.

 

Dan ANTONIU şi Violeta IONESCU

 

CUPRINS DATE TEHNICE AUTORI