Neurochirurgia românească în context internaţional
În cuprinsul acestei lucrări exhaustive, autorul redă cu acribie evoluţia ideilor ce au definit neurochirurgia, precum şi lumea personalităţilor ce au ilustrat această specialitate în întregul său alfabet legat de gama informaţională a neurochirurgiei.
Despre activitatea celor mai importanţi lideri ai neurochirurgiei există o întreagă literatură, dar până în prezent o sinteză nu a fost realizată de nimeni.
În aceste condiţii, prof. dr. H. Aldea ne pune la dispoziţie o imagine de ansamblu asupra genezei acestei specialităţi, aducând la lumină importante şi inedite documente iconografice privitoare la neurochirurgie şi neurochirurgi.
În lucrarea care sumează cercetările autorului timp de trei decenii, centrul de greutate cade pe perioada modernă, a neurochirurgiei care a marcat o evoluţie tehnologică spectaculoasă.
Extrem de utile sunt capitolele dedicate celor mai reprezentativi lideri care au influenţat atât doctrina, cât şi practica medicală, mereu ascendentă, a acestei specialităţi.
Lucrarea se doreşte a fi nu numai una ştiinţifică, ci şi una de familiarizare a tinerilor specialişti, ea reprezentând un model şi un îndemn la cunoaşterea trecutului şi a contemporaneităţii. Volumul a reuşit să acopere întreg spectrul de probleme cu care s-a confruntat această specialitate timp de un secol şi jumătate.
Monografia, de înaltă ţinută ştiinţifică, realizată de prof. dr. H. Aldea – practician şi cunoscut istoric al neurochirurgie – va rămâne o lucrare de referinţă pentru acest domeniu al cunoaşterii.
Academician Leon L. DĂNĂILĂ
Această lucrare este rodul a peste trei decenii de cercetare susţinută în domeniul istoriei neurochirurgiei, în care am evidenţiat fapte şi personalităţi care, prin performanţa lor profesională, au conturat ideea de neurochirurgie.
Istoricul neurochirurgiei este indisolubil legat de procesul cunoaşterii creierului în complexitatea sa. Acest proces a prezentat o evoluţie inegală, dar ascendentă, în ceea ce priveşte morfologia, funcţia şi implicaţiile acestora în practica medicală.
Gândirea medicală românească a fost într-un contact permanent cu realizările medicinei europene pe care le-a preluat creativ, îmbogăţindu-le ştiinţific, contribuind la efortul universal de cunoaştere a creierului (Al. Vitzu, Gh. Marinescu, N. Paulescu), dar şi la conturarea şi dezvoltarea ideii de neurochiurgie (Thoma Ionescu). Această realizare ne oferă un prestigiu ca naţiune, în cadrul procesului de globalizare europeană.
În epoca contemporană, în care cercetarea ştiinţifică vizează eficienţa diagnostică şi terapeutică – performanţa, elaborarea unei lucrări de istorie a medicinii vine să ofere cercetării o bază istorică, un stimulent, şi să contribuie la dezvoltarea specialităţii.
Prof. dr. Hortensiu ALDEA