Studii şi articole (I)

 

Coperta Repere in istoria Jamdarmeriei Galatene de Catalin Mircea Badin

            Personalitate complexă în arealul istoriei naţionale şi universale, Paul Păltănea s-a format într-un mediu intelectual cu puternice rădăcini din secolul al XIX-lea şi prima jumătate a secolului al XX-lea, asimilând, în general, metode şi teorii de interpretare a fenomenului istoric şi cultural românesc.

            Cercetările istorice locale, regionale sau universale au fost publicate de Paul Păltănea în cele peste 200 de articole şi studii, dar şi în volumele Viaţa lui Costache Negri, Istoria oraşului Galaţi de la începuturi până la 1918 şi Neamul logofătului Costache Conachi.

            Ca un omagiu adus istoricului Paul Păltănea la 100 de ani de la naşterea sa (25 iunie 1924), Editura Muzeului de Istorie Galaţi îi repu­blică, într-un prim volum, studiile şi articolele apărute în perioada ani­lor 1966-1972.

Prof. Cristian-Dragoş Căldăraru

            La 25 iunie 2024 s-au împlinit 100 de ani de la naşterea istoricului Paul Păltănea, care s-a identificat întreaga viaţă cu trecutul oraşului Galaţi şi al judeţului omonim.

            Monumentala sa operă Istoria oraşului Galaţi de la origini până la 1918, care a cunoscut două ediţii până acum (Galaţi, 1994, Editura Porto Franco, vol. I-II şi Galaţi, 2008, Editura Partener, ediţie coordonată de pr. Eugen Drăgoi, 2 vol.) dă mărturie despre importanţa Galaţiului, din preistorie şi până în vremea noastră. Până la plecarea sa din această viaţă (24/25 ianuarie 2008), la o vârstă patriarhală, a oferit gălăţenilor şi alte volume de istorie locală, care au devenit instrumente indispensabile pentru cei care cercetează trecutul spaţiului covurluian, îndeosebi, dar şi biografiile unor persoane care au dăruit câte ceva de preţ în viaţa lor, ca o moştenire culturală şi patrimonială a actualului judeţ unde vieţuim. Cărţi precum: Viaţa lui Costache Negri (Editura Junimea, Iaşi, 1985), Catalogul manuscriselor şi scrisorilor din Biblioteca V. A. Urechia (Galaţi, 1979), Neamul logofătului Costache Conachi (Editura Albatros, Bucureşti, 2001), Peceţi Ştefaniene la Dunărea de Jos (Editura Episcopiei Dunării de Jos, Galaţi, 2004), Viaţa lui Costache Negri (ediţia a 2-a, Editura Centrului Cultural Dunărea de Jos, Galaţi, 2006) se constituie în repere istorice bine conturate care dau mărturie de erudiţia lui Paul Păltănea dar şi de ofrandele istorice consistente făcute spaţiului gălăţean care l-a adoptat.

            Cea mai mare parte a operei sale impresionante de o viaţă o constituie însă studiile şi articolele răspândite în diferite volume colective, în reviste de specialitate şi în publicaţii periodice (unele în coautorat)1.

            A slujit cultura gălăţeană în două instituţii emblemă din Galaţi: Muzeul judeţean de istorie care astăzi îi poartă numele şi Biblioteca judeţeană „V. A. Urechia“ (sala mare de lectură a acestei biblioteci şi o filială din oraşul Galaţi le patronează cu numele său), laboratoare ale creaţiei sale istorice unde s-a plămădit aproape întreaga-i operă.

            Materialele publicate în acest prim volum comemorativ au structuri diferite, în funcţie de portofoliul revistelor sau volumelor în care urmau să apară; cele mai multe se înscriu în categoria studiilor ştiinţifice, cu aparat critic; sunt însă în sumarul acestui volum articole mai scurte, adresate unei categorii largi de cititori, cărora Paul Păltănea le livrează informaţiile istorico-culturale într-un limbaj adecvat, de factură narativă, fără a uza de referinţe bibliografice.

            Unele articole sau studii publicate aici au fost reluate şi republicate fragmentar de autor în alte periodice sau volume. Deşi în această antologie astfel de pasaje ar putea părea redundante, textele respective sunt menite să sublinieze mai pregnant aspecte ale istoriei mai vechi sau mai noi ale oraşului Galaţi, în cadrul larg al traseului istoric al Moldovei de-a lungul timpului.

            Nu am inclus în acest volum câteva materiale care se regăsesc aproape în totalitate, ca informaţie şi aprecieri, în studii publicate anterior.

Pr. Eugen Drăgoi

 

CUPRINS DATE TEHNICE AUTOR