Coperta Repere in istoria Jamdarmeriei Galatene de Catalin Mircea Badin

 

Ferestre deschise la un deceniu de temniţă comunistă

 

          În anii ’90 erau publicate în ziarul „Viaţa Liberă” din Galaţi episoade din calvarul trăit de Profesorul Paul Păltănea în gulagul românesc. A fost deceniul în care au apărut zeci de lucrări cu mărturii despre suferinţele îndurate de cei ce erau arestaţi, încarceraţi, judecaţi sau aşteptând ani de zile în puşcării pentru a afla de ce sunt acolo.

           Profesorul Paul Păltănea fusese arestat în anul 1948 pentru acea vină de la începutul anului patru de facultate (august 1945) când alături de alţi colegi strângea „semnături de adeziune la un memoriu” ce urma a fi înaintat Ministerului Educaţiei Naţionale.

           Amintirile, completate de o cercetare atentă a lucrărilor dedicate Gulagului românesc, au fost rânduite pentru a vedea lumina tiparului. Manuscrisul l-a intitulat Ferestre deschise la o experienţă carcerală şi urma să apară tipărit, într-un volum dedicat „Rezistenţei anticomuniste”, la Institutul de istorie „A.D. Xenopol” din Iaşi, în anii 1996-1997. După trei ani de aşteptare, profesorul Paul Păltănea publică manuscrisul (18 episoade) în cotidianul gălăţean „Viaţa Liberă”, în intervalul 31 mai 1999 – 27 aprilie 2000, sub titlul „ferestre deschise la un deceniu de temniţă comunistă”. Pe data de 16 iulie 2002, P. Păltănea, adună cele 18 episoade, tipărite, din Ferestre deschise la un deceniu de temniţă comunistă şi le donează Bibliotecii „V.A.Urechia”, inv. nr. 974998. A/CXLVII (147).

           Pentru prezenta ediţie am corelat manuscrisul cu textul publicat în cotidianul „Viaţa Liberă”, consultând şi dosarele de anchetă ale lui paul Păltănea din perioada anilor 1948-1964, dosare aflate în arhiva CNSAS. Aici am găsit şi fotografiile inedite de la prima şi a doua arestare, pe care le-am reprodus în Anexe.

Cristian-Dragoş CĂLDĂRARU

 

CUPRINS DATE TEHNICE AUTOR