Colecţionari ale căror cărţi postale ilustrate se regăsesc în albumul
GALAŢI ÎN CĂRŢI POŞTALE ILUSTRATE / GALAŢI IN ILUSTRATED POSTCARD

 

Laurentiu-Lucian Dragusin

Laurentiu-Lucian DRAGUSIN, nascut în Constanta, la 27 octombrie 1956.

          „Îmi plac toate locurile legate de ape, aşa că m-am îndreptat către un oraş de pe malul unei ape, Galaţi, unde m-am şi căsătorit. Când am venit la Galaţi aveam câteva foarte frumoase colecţii de cărţi poştale ilustrate din Constanţa, Bucureşti, Munţii Bucegi şi alte locuri, însă nici soţia mea şi nici eu nu aveam una cu oraşul în care ne hotărâsem să trăim.”

Neculai MILOŞOVICI, născut în anul 1968, în comuna Suceveni, judeţul Galaţi.

           „Am început activitatea de colecţionar din anii 2004-2005. Am început cu ceasuri de buzunar elveţiene, ajungând astăzi la aproximativ 250 de piese. În acelaşi timp, am început să relaţionez şi cu alţi colecţionari şi comercianţi de antichităţi iar următoarea colecţie a fost cea de tablouri, având acum aproximativ 150 de piese. A urmat colecţia de carte poştală cu oraşul Galaţi din secolul XIX până în 1950, strângând până acum peste 300 de piese.

           În timp, am început să colecţionez şi obiecte decorative (mic mobilier, statuete, piese de argint, ceasuri mari de şemineu, pendule etc.).”

Ilie Negrea

Ilie NEGREA, născut în Galaţi, în anul 1938.

          „A urmat cursurile şcolii primare şi elementare la Şcoala nr. 6 din Galaţi şi, după absolvirea Liceului Vasile Alecsandri, a continuat studiile la Facultatea de Construcţii Navale din Galaţi. În anul 1960 şi-a început activitatea în Şantierul Naval Galaţi şi, din anul 1966, a continuat la Institutul de Cercetare şi Proiectare Navală Galaţi.

          Prima pasiune, filatelia, m-a atins cu aripa ei după terminarea războiului. …În anul 1970, în cursul unei vizite la Cercul Filatelic din Varna, am cumpărat o carte poştală cu Liceul Vasile Alecsandri la începutul secolului XX, şi aşa a început o nouă pasiune – cartofilia”

Iulian Panait

Iulian PANAIT, născut în Brăila în anul 1976.

          „Se stabileşte în oraşul Galaţi în anul 1996; este autorul mai multor proiecte apreciate de revistele şi ziarele locale. Dobândeşte gustul pentru achiziţionarea ilustratelor din pură întâmplare şi se alătură predecesorilor săi cartofili.

          În anul 2011, debutează cu albumul foto-documentar Brăila în cărţi poştale ilustrate, proiect realizat în colaborare cu Biblioteca Panait Istrati din Brăila. Urmează prima expoziţie la Galaţi în colaborare cu Muzeul de Istorie „Paul Păltănea”, intitulată Corespondenţa la Dunărea de Jos. În calitate de membru fondator al Asociaţiei Galaţi, oraşul meu, participă la expoziţia La pas pe Domnească. Alte proiecte expoziţionale dăruite publicului gălăţean sunt: Parfumul parcurilor gălăţene de ieri si azi, Memoria Dunării la Galaţi, în colaborare cu Muzeul de Ştiinţe ale Naturii Răzvan Angheluţă şi Patrimoniul Renascentist din România.

          În anul 2014 publică albumului Galatz - în vechi cărţi poştale ilustrate, album cuprinzând cele mai rare şi mai vechi cărţi poştale din colecţia sa, ce surprind chipul oraşului în perioada interbelică.”

Laurentiu-Lucian Dragusin

Florenţiu-Valentin TANASCOV, născut în Galaţi, la 7 februarie 1964.

          „Colecţionez cărţi poştale pe diferite teme, dar cele mai apropiate de sufletul meu sunt cele din urbea noastră în perioada regală. Ele relevă Galaţiul ca un oraş cosmopolit, legat prin calea de navigaţie de cele mai importante centre comerciale ale lumii, lucru demonstrat de corespondenţa de pe spatele ilustratelor.

          Bunicii şi părinţii mei au locuit pe o stradă veche a Galaţiului, Principesa Maria. Aici am copilărit şi eu. Pe această frumoasă stradă, la acel moment, funcţionau mai multe instituţii evreieşti: sinagogă, baie, prăvălii şi o şcoală, unde, pentru o scurtă perioadă, a învăţat şi tatăl meu, până s-a transferat la şcoala bulgărească.

          Colecţia am împărţit-o în două perioade: regală şi socialistă. Cu timpul, am devenit şi mai selectiv şi m-am concentrat pe colecţionarea de piese rare, din perioada de sfârşit de secol XIX şi început de secol XX.”