Editura Muzeului de Istorie Galaţi
Prezentare generală
Profilul tematic: Istorie şi Studii Culturale
Fiind afiliată unui muzeu de istorie, editura îşi propune, întâi de toate, să publice materiale referitoare la patrimoniul istoric al regiunii de sud a Moldovei, dar nu numai. Este interesată atât de cataloage de colecţie, cataloage arheologice, cât şi de studii bazate pe o investigaţie directă a patrimoniului, mobil, arheologic sau arhitectural.
Mărturiile textuale, documentele de interes istoric sau scrierile de tip memorialistică referitoare la zona sus-menţionată sunt îndeosebi vizate de editură.
Editura a încercat şi valorificarea unor scrieri de tip memorialistică sau a unor scrieri istorice bazate pe mărturii orale sau chiar pe experienţele personale ale autorilor. Drept urmare, au apărut jurnale (Dimitrie Iuraşcu, Jurnal Politic (1939-1950), 3 vol.; Niculae Iuraşcu, O ştafetă fără sfârşit), scrieri cu caracter autobiografic (Paul Păltănea, Ferestre deschise la un deceniu de temniţă comunistă), unele dintre acestea însoţite de documente sau fotografii relevante.
De asemenea, are ca obiectiv publicarea oricărui tip de cercetare referitoare la aspectele istoric-culturale ale regiunii de sud a Moldovei, dar nu numai. Lucrările vizate spre publicare pot fi focalizate atât asupra unor evenimente sau situaţii din această regiune cât şi asupra personalităţilor care fie îşi au originea aici fie au influenţat istoria locului.
O altă temă abordată cu predilecţie este problema Basarabiei.
Un alt interes special al editurii este analiza rolului religiei în societate. Sunt avute în vedere lucrările ce discută relaţiile dintre diferite comunităţi şi concepţii religioase sau cele ce investighează forme religioase minoritare.
Au fost publicate - şi există în continuare interes în această direcţie – încercări literare, în special cu tematică istorică.
Seriile tematice şi colecţiile de specialitate
Editura publică două serii tematice:
■ Teze de doctorat, coordonată de prof. Dr. George Enache
■ Restitutio Historiae, coordonată de prof. Cristian-Dragoş Căldăraru. În această serie apar ediţii critice ale unor lucrări mai vechi.
Colecţiile de specialitate ale editurii sunt:
■ Colecţia de lucrări ce vizează valorificarea patrimoniului arhitectural sau mobil.
■ Colecţia de studii/monografii istorice.
■ Colecţia de documente, uneori însoţite de studii ample, cu aspect de monografie, realizate pe baza lor.
■ Colecţia de lucrări de memorialistică.
■ Colecţia de studii religioase şi multiculturalism.
■ Colecţia de lucrări literare.