Galaţii
Textul de faţă face parte din broşura cu două lucrări distincte, Farmecul Dunării şi Galaţii (paginile 49–136). Am ales să oferim publicului gălăţean, într-o nouă ediţie, doar partea relativă la urbea moldavă, una dintre cele mai pitoreşti descrieri ale oraşul Galaţi la începutul secolului al XX-lea. Lucrarea are multe erori în partea istorică, dar altfel neîndemânaticul autor reuşeşte să surprindă mult din farmecul oraşului, din culoarea şi mirosul acelei frumoase epoci.
Textul de faţă este identic cu originalul. Erorile de ortografie sunt uneori obositoare, însă am păstrat totul întocmai (înlocuind uneori liniile de pauză) pentru a păstra în stil şi ortografie frumuseţea limbii române de acum un secol. Am făcut sumare note explicative (introduse prin note de subsol, cu indicii în paranteze pătrate – spre exemplu [1]) utile cititorului mai puţin familiarizat cu trecutul urbei, însă am redus numărul şi întinderea acestor trimiteri la minimum, pentru a nu complica o lucrare în care trebuie să primeze farmecul lecturii, nu rigoarea detaliului.
Galaţii ilustrului necunoscut George I. Christescu reprezintă o frumoasă plimbare printr-o geografie urbană ce, din fericire, a mai supravieţuit, în ciuda a două războaie mondiale şi a unui program sistematic de demolare a vechiului oraş. Iar primul pas spre mai buna păstrare şi valorizare a moştenirii seculare a portului Moldovei este să cunoaştem cât de mult din vechiul Galaţi trăieşte încă.
prof. univ. dr. Constantin ARDELEANU Facultatea de Istorie, Filosofie si Teologie, Universitatea „Dunarea de Jos” din Galati |
CUPRINS | DATE TEHNICE | AUTOR |